Behind the scenes
0
Behind the scenes
Hoe maak je propaganda?
Propaganda maak je niet zomaar. Om uit te zoeken hoe propaganda wordt gemaakt, hebben we verschillende theoriëen over propagandatechnieken opgezocht.
Bovendien zijn we op zoek gegaan naar bronnen over het verspreiden van foutieve medische informatie op het internet.
Propaganda kun je beter verspreiden over het internet, dan via traditionele media. Daarom hebben we een website opgericht, in combinatie met verschillende social mediakanalen.
Het doel van de verspreiding van medische informatie is om de houding 'attitude' van mensen aan te passen ten opzichte van een - verzonnen - risico om zo het gedrag 'behaviour' ook te veranderen.
Anti-vaccinatiegroepen verspreiden vaak foutieve medische documenten of verklaringen van dokters. Dat hebben wij ook geprobeerd.
Medisch inaccurate informatie over voedsel haalt eerder de traditionele media wanneer het geliefde producten betreft zoals rode wijn, chocola of, in ons geval, avocado's
Hoe wordt het geloofwaardig?
Propaganda maken is één ding, maar hoe zorg je dat het ook werkelijk geloofwaardig overkomt? Daar hebben communicatiewetenschapper Garth S. Jowett & Victoria O'Donnell iets op gevonden. In hun boek Propaganda & persuasion geven ze een aantal veelvoorkomende propagandatechnieken.
Hoe verspreid je propaganda?
Nu we alle gegevens hebben verzameld én samengevoegd op een geloofwaardige website, is het tijd voor de verspreiding. Aan propaganda heb je namelijk niets als niemand het ziet. Al eerder hebben we gezien dat het internet de beste manier is om medische propaganda te verspreiden, maar ook voor in de echte wereld bestaan er wat trucs.
Website
Dit is onze bronpagina, waarop alle propaganda staat die we willen verspreiden. Het doel is om het pubiek naar deze website te lokken.
Resonantie
Het publiek gelooft het snelst in informatie die iets toevoegt aan hun bestaande wereldbeeld en vooroordelen. Zo weten veel mensen dat landbouw niet altijd veilig is, dus nemen ze sneller aan dat er iets mis kan zijn met alledaagse producten (zoals avocado's) die daaruit voortkomen.
Betrouwbaarheid
Een amateuristische pagina, met bijvoorbeeld spelfouten of een lelijke opmaak, vertrouwt bijna niemand. Zeker in het geval van medische propaganda moet een website er daarm professioneel uitzien, zodat het publiek de informatie betrouwbaar acht en makkelijker aanneemt.
Taalgebruik
Door taalgebruik kan de propagandist een bepaalde connotatie aan een begrip geven. Door het woord 'avocado' steeds te laten vergezellen door woorden als 'ziek' 'dood' en 'risico' maakt de propagandist ook de connotatie van avocado's negaief.
Emotie
Door emoties bij het publiek op te roepen, brengt een propagandist het onderwerp dichterbij. Zo neemt het publiek de valse informatie makkelijker voor waar aan.
Witte jassen
Mensen luisteren beter naar iemand die ze zien als betrouwbare autoriteit, zoals een dokter. Daarom hebben we niet alleen een dokter aangevoerd, maar hem ook nog eens hoofd gemaakt van de Nederlandse Huisartsen Stichting (NHS), waarmee Avocado Awareness zogenaamd samenwerkt.
Traditionele media
Als de propaganda de traditionele media haalt, zullen meer mensen erin geloven. Immers is het nieuws dan al door een barricade heen.
Social media
Voor veel medische propaganda de makkelijkste verspreidingsbron.
Flyers
Via flyers met daarop de link naar onze website kunnen we niet alleen de aandacht trekken van het publiek, maar ook van journalisten.
Publiek
Het einddoel is om zo veel mogelijk mensen te laten geloven in de propaganda.
Hoe test je je product?
Propaganda is pas geslaagd wanneer het publiek is overtuigd. Maar hoe test je of dat is gelukt? De beste manier is natuurlijk om het nieuws de landelijke media proberen te laten halen, maar of dat ethisch verantwoord is, is nog maar de vraag. Gelukkig zijn er andere manieren om het te testen, zoals door middel van een vragenlijst.
Bekijk het zelf
Zelf ook een mening? vul dan de enquete hier in.